Un trifle = blat + crema + fructe + decor

 

Blat cacao

Ingrediente:

250g lapte migdale

1 lingurita otet

250 g faina

350 g zahar

65 g cacao

2 tsp praf de copt

1 + ½ lingurita bicarbonate de sodiu

1 lingurita sare

100 g ulei

160 g piure de mere

1 lingurita extract vanilie

230 g apa fiarta

Pentru varianta de vanilie inlocuiti cacao cu faina.

 

Metoda:

Se incinge cuptorul la 175 grade Celsius, se tapeteaza 2 tavi de cuptor cu hartie de copt. Intr-un castron se amesteca laptele cu otetul si se lasa sa se inchege. Intr-un castron incapator se cern: faina, cacao, praf de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, se adauga si zaharul si se amesteca cu o lingura. In alt castron se amesteca: uleiul, piureul de mere, extractul de vanilie si laptele cu otet. Acest ultim amestec se toarna peste cel de faina si se omogenizeaza cu o lingura sau spatula. Se adauga apa fierbinte si se amesteca din nou. Se toarna in foiae subtire in cele dou tavi si se baga la cuptor 15 minute.  Se incearca cu scobitoarea, se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca.  

 

Crema patisera vegana

Ingrediente:

600 g lapte migdale

100 g amidon de porumb

75 g zahar

1 lingurita extract vanilie

125 g unt vegetal

75 ml lapte de cocos

Pentru varianta cu cacao se inlocuiesc 30 g din amodin cu cacao.

Metoda:

500 ml lapte se pun pe foc mic. Intr-un castron se amesteca amidonul, restul de lapte si zaharul. Se toarna laptele fierbinte in fir subtire, se omogenizeaza si apoi se pun din nou pe foc pana se formeaza o crema ferma si fiarta. Cat e fierbinte se incorporeaza untul. Se pune in casron, peste a se pune folie alimentara in contact cu crema si se lasa la rece. Inainte sa se foloseasca se bate cu laptele de cocos.   

 

 

 Fructe in caramel

Ingrediente:

250 g visine/coacaze negre congelate

50 g zahar

50 ml apa

Metoda

Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul. Cand are culoarea chihlimbarului se adauga fructele congelate si apa. Se lasa sa fiarba 3-5 minute. 

 

 

 

Diverse: nuci/alune tocate, fructe decor.

Montaj

Poate fi montat atat in pahare, cat si in castroane frumoase de sticla.

Metoda: Taiati cercuri din blat pe dimensiunea vasului in care montati. Pe fundul vasului puneti un cerc de blat. Pe deasupra puneti cu lingurita fructe in caramel cu siropul lor. Presarati nuci/alune tocate. Repetati pana umpleti vasul, terminate in crema. Decorati cu fructe si nuci. Trifle-ul se lasa la rece inainte sa fie consumat (minim 2 ore, maxim peste noapte, acoperit).