Povestea cozonacului

Pavlova cu ciocolata si caisa in caramel cu cognac si Tarta Vara-Toamna
September 15, 2017
Mic curs de decorare biscuiti Craciunesti
December 19, 2017
Cozonacul este unul dintre cele mai grele deserturi de facut de un cofetar. De ce? Pentru ca fiecare dintre noi avem o amintire legata de cozonac facut de bunica, vecina, matusa, experta.
Noi la DulceBun ne propunem sa facem dulciuri cu drag si respect fata de ele, de aceea am creat cozonacul DulceBun, sa avem si noi cozonacul nostru. In acelasi stil fusion, am luat o reteta a Silviei Jurcovan, pe care am trecut-o prin tehnici de panettone italienesc si de briosa frantuzeasca si am obtinut un cozonac fin, cremos cu o umplutura aromata de nuca, cacao,
ciocolata si portocale confiate.
Timp de trei luni am cautat si testat: faina potrivita (am incercat 5 tipuri diferite de faina, de la producatori mari si mici), tehnici, unt – am ramas la unt frantuzesc, combinatii de arome (pana la urma am decis ca adevaratul cozonac este cu rom, asa ca folosim Rom Jamaican, cu aroma buna, dar fina, cat sa nu acopere restul, cantitatea de zahar cat sa fie pe gustul tuturor.
Cozonacul este facut de noi, manual, de aceea ne limitam la 300 de bucati pentru acest Craciun.

 

L-am dat unor degustatori pana am rafinat reteta la perfectiune: prieteni, familie.

 

Iata ce a zis CiprianMuntele:

 

“Adina, nu știu ce să zic despre cozonac.  La mine în cap o să caut multă vreme gustul ăla. Și mai mult decât gust, mirosul.
Nene, e fabulos! Nu cred că am mirosit ceva mai bun și intens în ultima vreme. A fost un moment terapeutic, Jur. Am mirosit, am tras în mine cu toți plămânii și l-am lăsat acolo o vreme. Pur și simplu sunt două entități diferite, mirosul și gustul. Însă foarte puternice ambele, e greu să le suprapui.
E ca atunci când pui în pahar un vin dintr-ăla scump și bun. Îl miroși, iar asta e o experiență în sine. Lași paharul și bei mai târziu. Nu vrei să întrerupi bucuria aia. Cantitatea de zahăr bănuiesc că e asumat mai mică. Prima senzație asta a fost, că aș mai fi vrut zahăr. Nu că mai trebuia, ci că așa aș fi vrut eu. Însă e vorba doar de registrul meu de gusturi raportat la cozonaci în general.
A fost o experiență minunată pentru care îți mulțumesc.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *